Najpopularniejsze komentarze
-
anonim + 7
Co to za gimborozterki. Wypad z tym badziewiem.
-
anonim + 2
No kurwa dokładnie
-
anonim
Kiedy juz wiesz ze jestes gruby niski i masz twarz jak zaba i ze tyle zostalo prawa reka onana z wieczora i rana. Bo dzis Zimne SU... szukaja tylko Samcow Alfa a wrazliwych dziewczyn juz nie ma, zginely gdzies w potopie swiata jakies 3 dekady temu.
Najpopularniejsze komentarze
-
krystianbaldy + 25
To przez wdychanie zapachu cebuli oczy łzawią :P
-
anonim
@krystianbaldy: nie no jeb..lem... hahahaha przez wdychanie łzawią oczy hahaha? kuwa płaczę teraz ze śmiechu.. i to bez cebuli :D
-
anonim + 4
@anonim: Tak, debilu. Poczytaj sobie nie dojebie.
-
anonim + 8
@anonim: Ten 141.130 to największy okaz gimbusa jaki udało mi się zobaczyć :)
-
anonim + 1
@anonim: bo to pewnie ten kretyn ze zdjecia :D
-
anonim
@anonim: http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp133.htm to sobie przeczytaj kretynie
-
Arktos1617
@anonim: hahahahahah jaki matoł i tuk... Wdychając zapach "opary" wytwarzane przez cebule podrażniamy śluzówki co wywołuje płacz... więc najlepiej obierając cebule odciąć na samym początku "dupke" czyli tam gdzie wyrastają korzenie albo po prostu oddychać przez usta.
-
anonim
@Arktos1617: Człowieku podczas krojenie cebuli wydziela się kwas lotny który dociera do oczu i wtedy lzawia.. a nie przez zapach ja pier. ...
-
anonim
@anonim: Znalezione w internecie!!!!
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
To nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie. -
anonim
@Arktos1617: znalezione w sieci!!!!
to nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie.
Ogólnie, najlepiej jest odsunąć głowę jak najdalej od krojonej cebuli, co spowoduje, że gaz rozproszy się zanim dotrze do oczu.
Skuteczne jest zwilżenie cebuli wodą lub krojenie pod wodą, ponieważ powstały gaz natychmiast reaguje z wodą i nie dociera do oczu.
Do pewnego stopnia, oczy mogą być ochronione okularami lub goglami. Gogle są skuteczniejsze, ale niepraktyczne.
Pomocne może być także schłodzenie cebuli, ponieważ aktywność enzymu jest mniejsza w niskich temperaturach. Z kolei, w wysokiej temperaturze (gotowanie), enzym zostaje unieczynniony. -
anonim + 4
Nie jestem cieciem nigdy nie płakałem jak obierałem cebule
-
anonim + 5
@anonim: to może buraka od cebuli nie odróżniasz?
-
anonim + 3
wystarczy nos zatkać a nie oczy...
DEBIL!!!!! -
anonim
@anonim: następny hahah nie no a jak będziesz kaszleć to zakryj oczy :D
-
Asalt + 2
Ja nie płaczę a kicham przy obieraniu cebuli hehe
-
anonim + 1
przy obieraniu mi też nigdy nic nie ma... za to przy krojeniu już jest gorzej
Najpopularniejsze komentarze
-
anonim + 3
Srurał
-
anonim
ci co się boją owadów spalą ten dom ;p
Najpopularniejsze komentarze
Najpopularniejsze komentarze
Najpopularniejsze komentarze
-
anonim + 18
przyczajony tygrys ukryty smok
-
anonim + 5
WEJSCIE SMOKA SZMATY!!!
-
anonim
dobry gość
Najpopularniejsze komentarze
Najpopularniejsze komentarze
-
anonim + 1
"w", zgubiłeś "w"
-
anonim + 1
Grasz zawodowo... zawód za zawodem.
-
anonim
tak strzelam że ty w ogóle nie grasz w golfa